BİR OLAY BİRÇOK ‘’DÜŞÜNCE’’

  • Anasayfa
  • BİR OLAY BİRÇOK ‘’DÜŞÜNCE’’
Image

BİR OLAY BİRÇOK ‘’DÜŞÜNCE’’

Düşünce, dış evrenin zihne yansıması

Yaşanılan bir olay sonrasında herkesin aynı düşünceye sahip olmadığını deneyimleme veya gözlemleme fırsatınız olmuştur. Bu karşıt düşünce içeriklerini olumlu ve olumsuz diye sınıflarsak yanlış bir şey yapmış olmayız. 

Yapılan araştırmalar sonucu insanların negatif düşünceye yatkınlığı tespit edilmiştir. Günde zihnimizden 60 bin civarı düşünce geçer. Ve bu düşüncelerin yüzde seksen gibi bir kısmı olumsuz, yüzde yirmisini kapsayan kısım ise olumlu düşüncelerdir. Sadece bizim için anlamı olan ve ilgilendiğimiz durumlara karşı düşünmeyiz. Duyu organlarımızla algıladığımız her şeye bir düşünce geliştiririz. Eğer bu süreç kişi için önemliyse olumlu veya olumsuz düşünce içerikleri üretmeye devam eder. Önemsizse düşünce gelir ve gider.

Düşünceler hayatımızın sandığımızdan da büyük bir kısmını kapsamaktadır. Kişinin düşünce yapısı yarınlara bakış açısını, bedensel sağlığı yani yaşam kalitesini etkiler.

Olumsuz tüm düşünceleri hayatınızda söküp atın demek istememekle beraber bu durumun mümkün olmadığına değinmek isterim. Her insan hayatında kendisine gerçekten olumsuz düşünce üreteceği olaylar yaşar. O an için olumsuz düşünmek doğaldır. Fakat öyle anlar olur ki olumsuz düşünce yerine olumlu düşünceyi yerleştirdiğinizde olayın gidişatı ve psikolojik olarak geri dönüşü daha yapıcıdır. Değişimin adresi tam olarak değişse daha iyi olur kısmıdır.  

Her düşüncenin kişide bir deneyimi vardır. Ve bir şeyi deneyimledikçe onu kabullenme ve kendimizden bir parça gibi yaşamak nasıl daha kolay oluyorsa. Bu noktada olumsuz düşünceyi deneyimleyerek hayatınızdaki bağlantıları siyah yapmaktansa olumlu düşünerek rengarenk bağlantılarla hayatınızı olumlu yöne çevirebilirsiniz. Böylelikle olumsuz düşünce bağlantıları o kadar rengin içinde sizi rahatsız etmeyecektir.

Rengarenk bağlantılar kurmak adına…

Uzun süre kullanılan olumsuz düşünceye objektif bakmak zor olabilir. Duygularla derin bağlantılar kurup inatçı olabilirler. Ama biliyoruz ki düşüncelerle uğraşırsak onlar değişirler yani kişi daha inatçı ve istikrarlı olduğu sürece sonuç alınacaktır. Bu süre biraz zorlayıcı ve zaman alan bir süreç olabilir.

En önemlisi olumlu düşünceyi kalıcı olarak hayatınıza alacağınız yolda kendinize olan nezaket ve ne olursa olsun gelen tüm düşünceleri kabul edip sevmek değişim için yapmış olduğunuz ilk ve en önemli hamle olacaktır.

Siyah bağlantıları sorgulamak adına…

*Bu düşünce doğru mu? Bunu kanıtlayan şeyler neler?

*Bu durumda başkası olsaydı düşüncesi ne olurdu?

*Bu durumu bir arkadaşım yaşasaydı ona ne söylerdim? 

pskfulyacelik@gmail.com

Sağlıklı Günler

Yazar: Uzman Klinik Psikolog Fulya ÇELİK