İhmal konusuna geçmeden önce geçen haftayı açıklama ve içeriklere ayırdığım istismar konusuna devam etmek istiyorum.
İstismarın çeşitleri vardır.” Duygusal, Fiziksel, Cinsel”
Biliyorum aklınıza ilk gelen en çok duyduğumuz, katlanılması en zor olan cinsel istismar geliyor. Bu yazıyı okurken istismara yönelik pencerenizi genişletmenizi ve diğer istismar şekillerini de göz ardı etmemenizi istiyorum.
Çocuklara istismarcı yaklaşım aslında en yakınlarından gerçekleşiyor.
Evet, şaşırtıcı olabilir fakat anne-baba ya da bakım veren kişi olarak ele alabileceğimiz kişilerin istismarcı yaklaşım oranı yüksek bulunmuştur.
Peki neden? Tahammülsüzlük mü? Yorgunluk mu?
Tek bir gerekçeyle açıklanamayacak olan bu durumun birden çok sebebi olabilir. İstismar çerçevesine baktığımızda ilk dikkatimizi çeken öğeler “ bakım veren kişi ( anne, baba vs.) , çocuk”
Çocuğa bakım sağlayan kişinin istismara yatkınlığı aslında çocuğa açamadığı alanın çoğunu kendine açması olabilir. Kişisel zevkleri ve keyfinden ödün vermekte zorlanan kişi çocuğu istismar ve ihmal eder.
Ebeveynlik öğrenilir.
Öğrenmek için çocuğa dair bilgi alınabilecek kaynakları araştırmak, okumak, paylaşmak gerekir.
Size okuyabileceğiniz çok güzel bir kitap tavsiye etmek istiyorum. “ ÇOCUĞUNUZ”
Okuyun onu, onunla beraber aynı yaşınıza inerek anlayın onu. Hem sizin çocukluğunuz hem çocuğunuz size yapılması ve yapılmaması gerekenleri söyleyecektir.
Fakat…
İstismar ve ihmal ettiğini fark etmeyen ebeveynlerde mevcuttur. Kısır döngü içinde devir daim desek daha doğru olur.
Bir ÇOCUK kitap misali okunmazsa ;
Travma Sonrası Stres Bozukluğu, davranış Bozuklukları, kaygı Bozuklukları, depresyon, madde kullanımı, ilişki ve iletişim sorumları, cinsel kimlik bozuklukları, dikkat eksikliği , okul başarısızlığı gibi aşırılıklarla kendisinde travmaya sebep olan yaşantılarını dışarı vurmaya başlar. Altını çizmek isterim ki her çocuk başka bir kitaptır yani verdikleri tepkiler farklı olabilmektedir.
Çocukların kendilerini ifade ettiklerini anlayabildiğimiz (yarınlara ).
Benimle pskfulyacelik@gmail.com ile iletişim kurabilirsiniz.
Sağlıklı Günler
Yazar:Uzman Klinik Psikolog Fulya ÇELİK