ÇOCUKLARIN DUYGULARI TANIMLAMA YOLCULUĞU VE EMPATİ

  • Anasayfa
  • ÇOCUKLARIN DUYGULARI TANIMLAMA YOLCULUĞU VE EMPATİ
Image

ÇOCUKLARIN DUYGULARI TANIMLAMA YOLCULUĞU VE EMPATİ

Çocuklarda empati, kendi duygularını temel alarak başladığı yaş grubu 2-3 olmakla beraber 4-5 yaşlarında karşısındaki kişinin de duygularını anlamlandırmaya başladıkları yaştır. İnsan canlısının en yüksek empatiye sahip olduğu ilk yaşlar ise 6-7 yaşlarıdır. 

 

Bu yaşlardan itibaren ; 

-Başkasının yaşadığı durumu değerlendirme 

-Duyguların analizi ve derinliği 

-Duruma uygun duygusal ve davranışsal tepkiler gözlemlenebilmektedir. 

 

1-Duyguları Tanımlama ve Duygu Derinliğini Anlamlandırmalarına Yardımcı Olunması:  Yaşamda çocuklara neyin, nasıl gerçekleştiğini gösteren biz yetişkinler, farkında olmadan onlara duyguları nasıl  deneyimleyebileceklerini öğretiyoruz. Duygularla ilgili kitap, film ve en önemlisi bakım verenin duyguları tanımlama ve deneyimleme şekli onlar için en iyi öğretici niteliğindedir. Burada duygularda derinleşmesine yardımcı olmak istediğimiz çocuktan ziyade yetişkininde duygular konusunda kendini yetiştirmesi önemlidir. 

 

“ Çocukların “gözlemsel merceği altında olduğumuzu unutmamalıyız. “ 

 

2) Bir Başkasının Duygularını Anlamalarına Destek Olunması: 

Kendimize ait duyguları ve bir başkasının ne hissedebileceğine dair verebileceğimiz örnekler, çocukların bilgi derinliğini arttıracaktır. Öncelikle çocuğunuzla aranızdaki durum/olayların siz tarafından nasıl hissettirdiğini dile getirerek bu konudaki öğrenimini hızlandırabilirsiniz. 

 

3) Önyargısız ve Aktif Şekilde Dinleme Becerici Kazandırma: 

Ne yaşadığına, yaşadığı duruma karşı ne hissettiğine dair düşünmesini istediğimiz ve beklediğimiz çocukların, öncelikle yaşadıkları deneyimleriyle kabul edildiği ve bizler tarafından dinlendiğini bilmeleri önemli rol oynayacaktır. Onları göz temasıyla ve aktif şekilde dinlememizin, çocuklarında karşısındakine karşı nasıl bir dinleme becerisi göstereceğini belirler. Hep nasıl yapacaklarını da değil aslında önemsendikleri ilişkide nasıl davranıldığını da öğrenmeleri yaşamlarında ayırt edici olacaktır. 

 

4)Kitap veya Filmlerden Örnek Alma Becerilerinin Desteklenmesi :  Çocukların sevdikleri karakter ile nasıl özdeşim kurduklarını ve onlar gibi davrandıklarını görebiliriz. Onlara olumlu katkıda bulunabilecek tüm kaynaklar, duygusal ve diğer gelişim alanları için önemidir. 


 

“Kazanılan Beceriye Yönelik Takdir Edilmeleri ve Onay Almaları Öğretilerini Güçlendirecektir.”

 

Duygularla, farkındalıkla, önemle ..

Sevgilerle

Yazar: Uzman Klinik Psikolog Fulya ÇELİK