Panik atak, kişinin algıladığı tehlikeye olan tepkisidir. Bu tepki sürecine bedensel belirtiler eşlik etmektedir. Bu süreci kişinin savaştığı bir durum olarak ele alırsak. Kişinin yaşadığı belirti ve yoğunluğu ne derece fazla olursa aslında atak sonrasında yılgın ve bitkin olma durumu o kadar artmaktadır.
Panik bozukluk, kişinin tekrarlayıcı beklenmedik ataklar yaşaması ve atakların devamının geleceğine dair endişesini barındırmaktadır. Aynı zamanda kişi kalp krizi geçirip ölme, kontrolünü kaybedip çıldırma gibi durumlara yol açacağına dair yoğun üzüntü yaşar. Yaşanılan bu durum kendisinin belirli önlemler almasını sağlamaktadır.
İki kavramın daha iyi anlaşılması adına örnek metinler daha net ve açıklayıcı olacaktır.
METRO
Bu da neyin nesi yine aynı şeyler oluyor. Off! Kalbim sıkışmaya başladı, ne zaman metroya binmem gerekse aynı şeyi yaşıyorum. Kovmaya çalıştıkça daha çok geliyor sanki. Off! Neyse bindim ama bu sefer terlemeye başladım al işte midemde bulanıyor, bayılacağım galiba .. (ÖRNEK METİNDİR)
DERS- TOPLANTI
Ders çalışmanın hiç bu kadar zor olduğunu hatırlamıyorum. Sınavlardan mı sıkıldım acaba neyse biraz ara verirsem iyi gelir belki, Bir kaç komik video izlesem içimdeki sıkıntıda azalır mı ya of ne yapacağımı bilmiyorum . 10 dk geçmesine rağmen neden hala kalbim ağzımdan çıkacak gibi, nerden geldi şimdi bu titreme, sanırım sınavı çok büyüttüm gözümde. Evin duvarları üzerime gelmeye başladı, arkadaşlarımla dışarı çıksam iyi gelir belki. Sersem gibiyim ve arkadaşlarımın ‘ iyi olacasın, geçecek’ diye telkin etmelerine tahammül edemiyorum. Onlar sustuklarında da düşüncelerimde boğuluyorum sanki aklımı mı yitireceğim yoksa?
Stresin etkisiyle yaşadığım şeylerin hepsini, durup dururken yaşamaya başlamak fazlasıyla korkutuyor artık beni. Yönetemiyorum artık bedenimi, ayaklarım karıncalanmaya başladı, kalbim neden sebepsizce ağzımdan çıkacak gibi atmaya başladı, başım dönüyor ayağa bile kalkacak gücüm kalmadı. Artık hiç beklemediğim yerde yine bunları yaşamaya başlayacağım diye korkudan yaptığım hiç bir şeyden zevk alamıyorum. Aklımı kaçırmaya başladım galiba zaten kalbim bu hızla atmaya devam ederse ölürüm. (ÖRNEK METİNDİR)
Bu rahatsızlığın size kullandığı en büyük ve etkili silahı: Kuşku, belirsizlik ve sebepsiz korkudur.
Panik atakların üstesinden gelmenin en kolay yolu ise; panik atağın oluşumu, süreci ve gidişatı konusunda bilgilenmektir. Bilgilenmeden kastım internetteki kişiyi daha çok endişeye sürükleyen yazılar değil. Bu konuyla ilgili uzman size yaşadığınız süreç hakkında en güvenilir bilgiyi sağlayacaktır.
Aslında sağlıksız tarama ve okumaları sadece panik atak için değil. Genel olarak tüm hastalık/ rahatsızlıklarda daha fazla endişe uyandırması mümkündür.
Sağlıklı Günler
Yazar:Uzman Klinik Psikolog Fulya ÇELİK