Geçen hafta sizlere psikoloji ile ilgili genel bilgiler aktardım. Bu hafta ise uzmanlık yaptığım ‘klinik psikoloji’ alanından bilgiler aktarırken geçen hafta bahsi geçen terapideki işbiliği konusuna değineceğim.
Psikoloji bilim dalının bir çok uzmanlık alanı vardır. Bunlara örnek vermek gerekirse endüstriyel, klinik, adli, gelişim gibi uzmanlık alanlarını sıralamamız mümkündür. Klinik psikologlar ise akıl ve ruh sağlığı konusunda daha detaylı , ruhsal bozukluklar konusunda daha derin eğitim almakta ve kişilerin ‘normal’- ‘normal dışı’ davranışsal, düşünsel süreçlerini incelemekte ve tedavileri yürütmektedirler.
Şimdi gelelim İşbirliği konusuna neden bu kadar önem verdiğime.
Her şeyden önce vurgulamak isterim ki benimsediğim Bilişsel Davranışçı Terapi ekolü gibi işbirliğini dikkate alan ekollerin dışında başka bir çerçevede devam eden ekollerde mevcuttur. Psikoterapi türleri hakkında yazılarım olacak ve her terapi yöntemini ayrı ayrı ele alacağım.
Birlik Beraberlik
Psikoterapi odasında iki kişi ve ikisi de uzman ..
Terapist bilgi kaynağı ve gidilecek engebeli yola her ne kadar hakim olursa olsun terapiye gelen kişinin hayatını zorlaştıran rahatsızlık hakkında detaylı bilgiler edinmeye çalışır. Bu şekilde de aslında odada bir değil iki uzman olduğunu söylememizde bir sakınca yoktur.
Belki tanı koymak, rahatsızlık şikayetlerine göre isimlendirmek kolaydır. Ama hangi rahatsızlık olursa olsun kişinin yaşadığı sıkıntıyı kendisinden daha iyi kimse tanımlayamaz.
Panik atakları yüzünden terapiye gelen birini ele alalım. Panik ataklarını tanımlayabilecek ve aktarabilecek kendisinden daha iyi bir uzman yoktur.
Tam bu noktada işbirliği devreye girer. Terapist tüm bilgilerini ve kişiye özel harita oluşturmak için tüm gereçlerini eline alır. Bu durumda her ne kadar yoğun bilgi içeriği olsa da tek ve en önemli bilgi ve yol arkadaşı eksiktir. Kişinin yaşadığı rahatsızlığı kendi deneyimleri ve cümleleriyle dile getirdikçe gidilecek yoldaki puslar kalkmaya başlar. Puslu yolda motivasyonel düşüşler elbet olabilir ve aslında burada terapistin yeterliliği devreye girerek yol aldığı kişiye gerekli müdehalelerle eşlik etmektedir.
Haftalık yazılarımı bir plan dahilinde size aktarıyor olacağım. Fakat gelen istekler ve gündemdeki konuları ele almam gerektiğinde başlıkların yanına ‘’**’’ koyacağım ve bu şekilde planlanan gündem dışında bir yazı olduğunu sizlere belirtmiş olacağım.
Sağlıklı Günler
Yazar:Uzman Klinik Psikolog Fulya ÇELİK