Sosyal fobi, kişinin topluluk ile iletişim ve etkileşim kurması gerektiği durumlarda yoğun kaygı duyması olarak açıklanabilir.
Herkesin utanacağı ve kendini çok kötü hissedeceği durum farklı olabilir. Yazının son kısmında sosyal fobiyi tanımlayan örnek sunacağım size fakat gelin hem hayal gücünüzü aktif hale getirelim hemde durumu daha iyi anlamak adına bir çalışma yapalım.
Hayal gücünüzü cebinize koyarak başlayın
Düşünün ki
Siz olay kısmına istediğiniz kesiti koyabilirsiniz. Ve birde yaşadığınızı düşündüğünüz duyguyu sürekli ve yoğun olarak yaşadığınızı düşünün.
Her duygunun yoğunluğu kişideki rutin duygudurumun sarsılmasına sebep olmakla beraber endişenin kişideki uzun süreli misafirliği bir hayli yorucudur.
Son evrede kişi kendini korumaya alma amacıyla topluluktan, iletişim, etkileşimden uzak durmaya başlar.
Kişinin psikoterapi sürecinde endişesini tanıması, endişenin getirdiği bedensel tepkilerin anlamları ve gerçekçi olmayan düşüncelerin ele alınmasıyla ilerleme sağlanır.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
(örnek metin)
Herkes toplu taşımaya biniyorken, dışarda yemek yiyebiliyorken neden ben yapamıyorum. Televizyon izlerken dikkat ediyorum da insanlar haber sunarken ya da topluluğa konuşma yaparken hiç titremiyorlar, kıpkırmızı olup, bayılacakmış gibi durmuyorlar. Fakat ben tanımadıklarımla iletişime geçmek istemiyorum. Dışarıda insanların karşısında yemek yemek ızdırap gibi geliyor. Çünkü insanların onlarla iletişim kurduğumda beni gülünç bulduklarını ve rezil olacağımı hatta arkamda konuşup bana güleceklerini düşünüyorum. Bu duruma vücudum tepkisiz kalmıyor ve titriyorum, terliyorum, ellerim ve yüzüm yanıyor ve bayılacakmış gibi hissediyorum.
Sağlıklı Günler
Yazar:Uzman Klinik Psikolog Fulya ÇELİK