EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme anlamı taşır. EMDR terapisi, travma ve stresle ilişkili bozuklukları tedavi etmek için kullanılan oldukça etkili bir psikoterapi yöntemidir. 1980'lerde Dr. Francine Shapiro tarafından geliştirilen EMDR, özellikle travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) tedavisinde geniş çapta kabul görmüştür.
Zihinsel süreçlerde travmatik olaylar meydana gelebilir. Beyin ise işlevi yönünden beyin sağlığını korumak için çalışır. Ancak yaşanan travmatik olaylar beynin sağlığı korumasının önüne geçebilir. Bu durum duygusal olarak kişilerde acıya neden olur. EMDR terapisi ile ortaya çıkan engellemeleri ortadan kaldırmak için çalışmalar yürütülür. EMDR terapisi Sakarya ilinde Fulya Çelik tarafından uygulanarak kişilerin sağlığına kavuşulması için çalışılır.
EMDR Terapisi Nasıl Çalışır?
EMDR terapisi, rahatsız edici anıların ve düşüncelerin beyinde yeniden işlenmesini sağlar. Terapist, danışanın göz hareketlerini belirli bir ritimde takip etmesini ister veya alternatif olarak ses ya da dokunsal uyarılar kullanır. Bu çift yönlü uyarım, beynin travmatik anıları yeniden işlemesine ve bu anıların duygusal yükünün azalmasına yardımcı olur. Zihnin psikolojik yaralanmaları iyileştireceği görüşüne dayanır.
EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) tedavi süreci, sekiz aşamalı yapılandırılmış bir terapi modelidir. Bu süreç, travmatik anıların ve bunlara bağlı olumsuz inançların yeniden işlenmesini sağlayarak danışanın duygusal ve psikolojik iyileşmesine yardımcı olur. İşte EMDR tedavi süreci:
EMDR tedavi süreci, danışanın travmatik anılarını güvenli bir şekilde işlemesine ve bu anıların duygusal yükünden kurtulmasına yardımcı olur. Bu süreç, danışanın genel psikolojik sağlığını ve yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir.
Bu tedaviden olumlu sonuçlar alınabilmesi için psikolog-danışan birlikte çalışma yürütmesi gereklidir. Bir de alanında uzman kişilerin EMDR tedavi sürecini uygulaması gerekir.